Wat gebeurt er als mijn bandenspanning verkeerd is?


Elk soort band van elk soort voertuig en merk loopt langzaam leeg. U voelt dit alleen niet direct omdat het zeer langzaam gebeurt. Pas als de druk héél laag is of u de band oppompt is er verschil te voelen. Dit betekent niet dat er geen verschil is! En een band die iets zachter is herkent u ook niet direct met het oog. Uw band loopt niet alleen leeg als u veel rijdt; ook als u de auto alleen voor de boodschappen gebruikt loopt de band langzaam leeg. Wij raden u daarom aan om de bandenspanning om de maand bij een tankstation met een TPMS te controleren. U kunt ook een bandenspanningsmeter/TPMS laten installeren zodat u altijd meteen een melding krijgt op het moment dat de bandenspanning te hoog of te laag is.


Als de bandenspanning te laag of te hoog is, maakt uw band minder contact met het wegdek. Bij een bandenspanning die te hoog is wordt de band boller. Visueel en héél overdreven kunt u dit van de voor- of achterkant zien als een motorband. Te lage bandenspanning zorgt er juist voor dat u op de buitenkant van uw banden gaat rijden. Van de voor of achterkant lijkt het alsof er een tunneltje in het midden van de band loopt.

De verkeerde bandenspanning zorgt hierdoor voor extra slijtage bij de banden. 

Bij banden met een te hoge bandenspanning slijt de binnenkant sneller weg. Bij banden met een te lage bandenspanning slijt de buitenrand aanzienlijk sneller. 30% lagere bandenspanning zorgt voor wel 50% meer slijtage! Hierdoor bespaart de juiste bandenspanning u banden en geld.


Doordat u bij de verkeerde bandenspanning minder contact heeft op het wegdek heeft u minder grip. Lage grip zorgt ervoor dat uw wegligging slechter is en uw remweg langer wordt. U heeft ook meer last van aquaplaning doordat uw profiel niet optimaal zijn werk kan doen. Al deze factoren maken een perfecte cocktail voor ongelukken. Slechte bandenspanning is hierdoor niet veilig voor uzelf, andere weggebruikers en uw portemonnee. 


Als uw bandenspanning goed is vermijdt u niet alleen al deze gevaren, maar krijgt u ook voordelen. Uw auto rijd zoals hij hoort te rijden. Net zoals u bij het fietsen kost het meer energie om met zachte banden te rijden. Deze energie kost brandstof en die brandstof kost gemiddeld 150 euro extra per jaar. 


De juiste bandenspanning is belangrijk voor uw veiligheid, rijplezier, portemonnee en milieu.


Wat is de perfecte bandenspanning voor mijn auto?

Zoals net beschreven is de perfecte bandenspanning belangrijker dan veel mensen denken, maar weet u wat uw eigen bandenspanning is? De bandenspanning kan verschillen tussen automerken, modellen en de voor- en achterbanden. De geschikte bandenspanning kunt u vaak vinden op de sticker in het portier en u kunt hem altijd vinden in het onderhoudsboekje. 


Wat is een TPMS?

Een TPMS zorgt ervoor dat u nooit meer onbewust met de verkeerde bandenspanning rijdt. TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System. Dit apparaat geeft onmiddellijk melding als er een problemen is met de bandenspanning. Vaak is dit in de vorm van een lampje op uw dashboard. Hierdoor kunt u gelijk uw band oppompen, uw kleine lek laten repareren en een grote klapband voorkomen. Win-win!

Als u meer vragen heeft over TPMS systemen of onze wielservice en webshop kunt u gerust contact met ons opnemen.

Website door BlueBird Media B.V.